top of page
stajer ehliyet.jpg

ADAY SÜRÜCÜLÜK (STAJER EHLİYET)

       Aday sürücü kavramı Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ortaya çıkmıştır.     2021 yılı itibariyle bu değişiklikler uygulanmaya devam etmektedir. Bu yazıda aday sürücü (stajyer ehliyet) uygulaması hakkında bilinmesi gereken tüm detayları en ince ayrıntısına kadar anlatmıştır. 

Adaylık süresi kaç yıldır?

       2 yıldır. Sürücü adayı ehliyet almayı hak kazandığı tarihten itibaren 2 yıl süresince stajyer ehliyet uygulamasına tabi olacak. Normalde ceza puanı 1 yıl içerisinde 100 olarak belirlenmesine rağmen stajyer ehliyet sahiplerinde bu limit 2 yıl için 75 puan olacak. Sürücü adayı 2 yıl içerisinde 75 ceza puanını doldurması halinde ehliyetine el konulacak. Adayın, ehliyetini tekrardan alabilmesi içinse psiko-teknik teknik testine girmesi ve bu belgeyi almasının ardından tekrardan sürücü kursuna başvurması gerekir.

Stajyer İbaresi Ehliyette Yazacak mı?

        Yapılan onca yalan yanlış haber sonrasında insanlarda ehliyet üzerinde stajyer yazacağı, yanında bir kişi olmadan araba süremeyeceği yönünde bir algı oluştu. Böyle bir durum söz konusu değildir, stajyer ile normal ehliyetin arasında hiçbir fark yoktur. Stajyerlik döneminde yanınızda bir kişi olmadan da araba kullanabilir, uzun yola çıkabilirsiniz. Ehliyeti aldıktan sonra 2 yıl içerisinde otomatik olarak stajyer sürücü olarak görünüyorsunuz. 2 sene dolmasından sonra da bunu kaldırmanız için herhangi bir yere başvuru yapmanıza yada para ödemenize gerek yoktur. Otomatik olarak sistem bunu zaten kaldırmaktadır.
 

Stajyer ehliyet kimler için Geçerli? Daha önce ehliyeti aday sürücü olacak mı?

Hayır bu yasa 2016 yılından itibaren "ilk defa ehliyet alanları" kapsıyor. Daha önce belgesi olup sınıf yükseltenleri veya başka bir sınıftan ehliyet alacakları kapsamıyor. 

Bu yasa sürücü belgesi almış ama herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanları kapsıyor.

Stajer ehliyete el konulması

Stajyer ehliyet uygulamasında aday sürücü, üstte belirtilen stajyer ehliyet süresi boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekecektir. Psikoteknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek.

75 ceza puanına ulaşma dışında aşağıda yazılan üstüste yapılan hatalarda da ehliyetinize el konulacaktır.

-İki yıl boyunca ;

-Üç kez trafik ışıklarının ihlal edilmesi,

-Hız limitlerinin üç defa ihlali,

-Sağa- sola, dönel kavşaklarda yayalara, bisiklet kullanıcılarına geçiş hakkının 3 defa ihlal edilmesi,

-Okul geçitlerinde öğrenci geçişlerinin ihlal edilmesi,

-Emniyet kemerinin 3 defa takılmaması,

-Araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promil alkol ile yakalanmak,

-Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında asli kusurlu olmak durumlarında sürücü belgesi iptal edilir.

Not: Yönetmelikteki en katı madde alkol üzerinedir. Yönetmelikte açıkça sürücü adaylarının kesinlikle 0,20 promil üstünde olacak şekilde alkollü araç kullanmaması istenmektedir. 

bottom of page